Anka (2017)

Jednoga dana u sirotištu gdje živi Anka pojavi se njezina daljnja rođakinja, Milostiva, i vodi je k sebi. Ubrzo rođakinja više nije slatka i sretna što ju je pronašla već joj se obraća povišenim tonom i tuče je. Anka pobjegne, jer joj se čini da je ipak bolje u sirotištu. Putem naiđe na ciglare i oni joj ponude prenoćište u Brazilijančevoj sobi jer je on pritvoru. Upozna tajanstven i ponekad opasan svijet šume iz kojega je spašavaju Jagari. Vratio se Brazilijanac i prati Anku u selo gdje će prenoćiti kod Pralje...
 
Bajka o djevojčici Anki te snazi i moći dječje ljubavi. Bilo je to negdje u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća kad Anku (C. Viljac) iz sirotišta k sebi uzme bogata rođakinja. Ubrzo otmjena rođakinja pokazuje drugo lice, a razočarana i utučena Anka pobjegne jer želi natrag u sirotište. Put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i čudesnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj daju novi privremeni dom. Stave je u sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca (É. Cantona), siročeta poput nje, koji je tu noć završio u zatvoru.

U dubini šume gdje se nalazi ciglana s ovozemaljskim se životom isprepleće začudni, bajkoviti svijet šumskih bića koja vide samo djeca bujne mašte...
Film, kao i trodijelna TV serija snimljeni su prema romanu "Anka Brazilijanka", jednom od najboljih djela popularnog pisca za djecu Mate Lovraka. Scenarij slijedi osnovnu poantu romana o djevojčici koja svojom dobrotom, neposrednošću i iskrenošću može otopiti i najtvrđe srce te pronaći sreću i ljubav na mjestu gdje bi se tomu najmanje nadali. Uz to pojavljuju se i dijelovi vezani uz svijet šumskih, mitoloških bića kojih u Lovrakovom romanu nema.

Zanimljivo je spomenuti da u ulozi Brazilijanca nastupa bivši francuski nogometaš Éric Cantona koji se završetkom izuzetno uspješne profesionalne karijere okrenuo glumi i za kojim je višegodišnja glumačka karijera.

Serija je snimana u Šibensko-kninskoj županiji te manjim dijelom u Zagrebu i Krapini.

<