Branilac (2021)

Serija "Branilac", rađena je prema istinitim događajima po knjigama advokata Olivera Injca "Velike advokatske odbrane", advokata Filote File "Branio sam na smrt osuđene", kao i po originalnim predmetima advokata Veljka Guberine i advokata Tome File. Ova serija, na filmski uzbudljiv način, elementima drame i trilera, dočaraće nam životne priče običnih ljudi, koji su se našli u situacijama sa kojima nisu umeli ili nisu mogli da se nose. Okosnica svih priča su ljubav, uticaj sredine u kojoj žive, borba za moć, sa zapletima koje samo život može da kreira. Sve priče pratimo iz ugla advokata - branilaca u potrazi za istinom, koji nas vode kroz živote glavnih aktera i postupno nam rasvetljavaju okolnosti koje su dovele do zločina.

To su vanvremenske priče o ljudskim sudbinama ali i o profesiji koja se temelji na zakletvi da brani čoveka a ne delo koje je počinjeno. Serija obrađuje šest slučaja koji će biti prikazani u 9 epizoda. Slučajevi koje ova serija obrađuje birani su sa više aspekata. Po tome do koje mere su uzburkali i izazvali interesovanje javnosti ali i po umeću advokata da pomere granice u odbrani čoveka. Iako smeštene u neko drugo vreme (Jugoslavija, od 1955 - 1975), ove priče odišu savremenošću, jer su ljudske manjkavosti i ljudski gresi uvek isti.
Prva epizoda, koja nosi naziv "Tragedija jednog Kordunaša, prvi deo", odvodi nas u 1968. godinu u grad Karlovac u kome Rade Đanković i njegova žena Mirjana žive naizgled mirnim i skladnim životom, sve dok se u njihov život ne umeša uspešni potporučnik Milovan Vujisić. Milovan i Mirjana započinju ljubavnu vezu, koja će dovesti do fatalnih posledica. Advokat Veljko Guberina preuzima odbranu optuženog...