Beležnica profesora Miškovića

Priča nas paralelno vodi kroz slučajeve pune fantazije, magije i neverovatnih situacija na dva koloseka: deo dela se nalazi u prvoj godini 21. veka i delu 70. godine 20. veka.

U proleće 2002, mladi novinar sa liste Argument, Boško Stevanovi., Dobio je zadatak da napiše članak o naučnom nasleđu poznatog srpskog etnologa Arsenija Mićkovića.

Njegova supruga Jelisaveta Mićković objavila je da se pokloni arhivi pokojnog naučnika i da edite ure editivati na jednom beogradskom spisku. Boško Stevanović dobio je zadatak da dogovori razgovor sa udovicom Mičković, dao je šifru i u daljini su dobili malu, crnu svesku. Sveska Boška tragom, koju joj je poklonila Jelisaveta, ušla je u začarani krug.

Opisani su i drugi slučajevi u kojima etnolog Mićkovi sa decenijama živi u Srbiji i čija je suština misterija. Ovi slučajevi, jednostavno rečeno, ne mogu se racionalno objasniti; od nedoslednosti ljudi koji se ove godine pojave kasno, bez traga starosti sami, kroz priču o mestu gde se nešto može čuti, a ne videti, do neobjašnjive sile koja se pojavljuje u neočekivanoj situaciji, kada je čovek ostao bez trunke nade i čini čuda ...

Tajanstvene evidencije žena ove godine proganjaju neke strance - Becha, London, Moskvu i jednu od zgrada u Arizoni. Beležnica na kraju dana i lavina čudnih pasa koja je oživela majku i prijatelja beogradskog novinara